Vandra i Glaskogen

Glaskogen bjuder på riktig vildmarkskänsla och många fina naturupplevelser! Naturreservatet är det största i Värmland och har 30 mil vandringsleder med ett trettiotal vindskydd och iordningsställda eldstäder. Du kan vandra i många dagar eller välja kortare dagsturer. På vår Glaskogskarta hittar du all information du behöver. Du kan köpa den längre ner på sidan. Där hittar du även våra vandringsförslag som hjälper dig att maxa din tur i Glaskogen.

Alla våra vandringsleder är väl markerade med orange färg och med skyltar i korsningar. Utefter lederna ligger vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser. För säkerhets skull bör du ändå ha med ett eget tält för övernattning om stugor och vindskydd redan skulle vara upptagna. Och glöm inte att köpa Glaskogskort inför ditt vildmarksäventyr! Ta gärn aockså med en kompass för att lättare orientera dig.

Mobiltäckning

Mobiltäckningen varierar inom Glaskogens naturreservat. På vissa ställen finns bra täckning och i vissa kan den vara helt obefintlig. Har du problem med täckningen gå upp på en höjd eller ut på en större öppen yta. Vi rekommenderar att du meddelar någon vän eller släkting om dina vandringsplaner, att det kan vara svårt att nås och din beräknade återkomst.

Aktivt skogsbruk

Glaskogens naturreservat är instiftat i syfte att främja friluftslivet. Endast delar av reservatet är Natura 2000 områden för att skydda olika naturvärden. Detta innebär att det bedrivs aktivt skogsbruk i vårt område. Observera, att för din egen säkerhet är det inte tillåtet att gå in på eventuella avverkningsplatser. Det bedrivs ett modernt skogsbruk i reservatet. Virkesbilarna måste ha gott om plats för att kunna vända eller lasta. Parkera därför inte vid vägkanten eller vid de vändplatser som gjorts i ordning för skogsbruket.

Glaskogskortet – för vandring, rast och övernattning

Glaskogskortet, vårt naturvårdskort för Glaskogen, köper du när du ska vandra, paddla, cykla och/eller fiska i naturreservatet och nyttja ved och eldplatser, vindskydd, övernattningsstugor, soptunnor och toaletter som finns i naturreservatet.

Ditt bidrag gör skillnad och ökar våra möjligheter att erbjuda ännu bättre service i framtiden. Allt för att du ska få en magisk och lättsam vildmarksupplevelse. Intäkterna från Glaskogskortet går direkt till skötsel och underhåll av området.

Övernattning max två dygn per plats och gång. Kortet gäller inte för övernattning på vår vildmarkscamping i Lenungshammar.

Barn under 16 år gratis. För grupprabatt kontakta Stiftelsen Glaskogen.

Välj vilken variant av kort du vill köpa – dagskort, dygnskort, tredagarskort, veckokort eller årskort – fyll i namnet på den som ska ha kortet och fyll i det datum du anländer till Glaskogen.

Glaskogskortet finns att köpa på följande platser:
Glaskogens Infocenter i Lenungshammar, turistbyrån i Arvika, Arvika kanot- och turistcenter, bensinstationen i Glava, Ica i Glava, Sölje Camping, Guesthouse Eleven i Jössefors och Sommarvik Swecamp i Årjäng.


Glaskogskartan

På vår karta över naturreservatet Glaskogen finns alla vandrings- och kanotleder, vindskydd och övernattningsstugor och annan friluftsinfrastruktur markerade. naturligtvis finns även information om reservatsföreskrifter och eldning. Och tips på vad man kan uppleva i Glaskogen. Alla leder är märkta med orange i terrängen utom natur och kulturstigen som har vit märkning i terrängen. Kartan är vattentålig och i skala 1:50 000.


Vandringsförslag

Vi har sammanställt 14 korta och långa vandringsturer i Glaskogen. Allt från kortare dagsvandringar till flerdagarsturer. Här får du all nödvändig info inför din tur och turerna beskrivs med kartbild, längd i km och tid, parkeringsmöjligheter samt sevärdheter som finns längs leden. Kombinera gärna vandringsförslagen med vår detaljerade karta över Glaskogen.

Gör din beställning här, så skickar vi dina beställda artiklar till dig inom 5 arbetsdagar.


Övernattingsstugor

När du köpt Glaskogskortet får du även övernatta i våra tre övernattningsstugor som finns i Glaskogen (sängar utan madrasser). Max två nätter i rad.